
Wybór materiału na podłogi niejednej osobie mógł przysporzyć siwych włosów na głowie. Producentów i rodzajów jest mnóstwo, a każdy typ ma swoje zalety i wady. Jednym z pomieszczeń, do których najtrudniej jest dobrać materiał na podłogę, okazuje się być kuchnia. Ciekawym rozwiązaniem tego dylematu mogą być panele z winylu.
Panel winylowy – nowoczesne rozwiązanie w domu
Panele z winylu dopiero w ciągu ostatnich kilku lat zaczęły pojawiać się w Polsce i z miejsca zyskały sobie sporą sympatię użytkowników. Wykonywane są z kilku warstw winylu, z winylowym nadrukiem na wierzchu, doskonale imitującym wyglądem powierzchnię drewna lub kamienia. Szerokość jednego panelu odpowiada szerokości deski, co daje wyjątkowy efekt na podłodze. Panele winylowe są trwałe, odporne na ścieranie i wodoodporne. Niestraszne im tłuszcz, rozlane wino albo kawa, choć należy uważać na uszkodzenia mechaniczne, np. spowodowane upadkiem jakiegoś ostrego przedmiotu. Doskonale sprawdzają się w kuchni (niektóre produkty tego typu są dobre także do łazienek), gdzie przypadkowo rozlany płyn mógłby poważnie zaszkodzić podłodze z drewna albo zwykłym panelom. Mają też tę przewagę nad kafelkami, że są ciepłe jak drewno miękkie – to bezpieczne rozwiązanie dla domu, w którym są małe dzieci, które mogłyby zrobić sobie poważną krzywdę przy upadku na płytki. Winylowe panele świetnie sprawdzają się przy ogrzewaniu podłogowym, lepiej niż drewno – ich grubość to zaledwie 3-7 mm.
Ważną zaletą paneli winylowych jest także łatwość ich zamontowania w kuchni. To zajęcie na kilka godzin: można je łączyć na tzw. klik albo też kleić do podłoża. To powinno być idealnie równe, bez pęknięć i nierówności, dlatego konieczne może się okazać skorzystanie z wylewki samopoziomującej, która wyrówna posadzkę.