
Wybierając herbatę często kierujemy się wieloma aspektami takimi jak smak, aromat i zawartość kofeiny. Dlatego dla osoby, która rozpoczyna swoją przygodę z herbatą ciekawą opcją może być herbata zielona, gdyż jest łagodniejsza i ma wiele ciekawych właściwości pozytywnie sprzyjających naszemu ciało oraz mniej kofeiny.
Spożywanie zielonej herbaty
Decydując się na zieloną herbatę dowiemy się, iż na rynku obecnie jest wiele jej odmian, które głównie dzielą się na chińskie i japońskie odmiany. Dlatego na rynku są takie herbaty jak klasyczna herbata japońska sencha o delikatnym smaku, a także wyrazisty gunpowder prosto z Chin. Herbatę zieloną parzymy w około 70 stopniach Celsjusza przez maksymalnie trzy minuty. Dzięki temu nie stanie się nieprzyjemnie gorzka. Na co wpływa zielona herbata? Przede wszystkim może zapobiegać i hamować rozwój nowotworów, a także oczyszcza organizm z toksyn. To również świetny antyoksydant albo idealna opcja dla osób żyjących w stresie. Dzięki temu wiemy, iż pozytywnie wpływa na nadciśnienie tętnicze, a także chroni przed zawałem serca. Jedną z najpopularniejszych opcji na początek może być sencha, która jest wysokiej klasy japońską herbatą. Jej krzewy dojrzewają w pełnym słońcu, przez co herbata zyskuje taninę i kofeinę, jednak jest jej tam mniej niż w klasycznej czarnej herbacie. Jasnozielone listki dają napar o delikatny słomkowy kolor, a do tego orzeźwiający aromat. To ciekawa opcja dla każdego.
Poszukując idealnej herbaty warto zwrócić uwagę na zielone. W szczególności na łagodną w smaku senchę, która jest idealnym wyborem dla konesera, a także dla początkującej osoby. Ten napar nas orzeźwi, a także pozytywnie wpłynie na nasze ciało przy regularnym spożywaniu. Pamiętajmy, mimo to każda herbata jest wyjątkowa.