24 lutego 2022 Kuchnia 0

Coraz więcej osób rezygnuje ze stosowania cukru, coraz głośniej się mówi o jego szkodliwych właściwościach. Szukamy zdrowych i bezpiecznych zamienników tej słodkiej substancji. W sklepach znaleźć możemy ksylitol, stewię, sorbitol, a także syrop z agawy lub miód. Nie zabraknie w nim także cukru inwertowanego, który pozyskiwany jest sacharozy pochodzącej z białka cukrowego lub trzciny cukrowej. Jest na szeroką skalę wykorzystywany w przemyśle spożywczym, piekarnictwie cukiernictwie.

Słodki smak syropu cukru inwertowanego

dobry syrop cukru inwertowanegoJest bardzo słodki, rozpuszcza się w wodzie, a także przedłuża trwałość produktów. Stanowi mieszaninę o różnej zawartości glukozy i fruktozy. Występuje w postaci przezroczystego gęstego syropu, ma zdolność zatrzymywania wilgoci, trudno ulega krystalizacji. Można go dodawać do masy, kremów lub polew. Wykazuje właściwości higroskopijne. W cukiernictwie i piekarnictwie często wykorzystywanym składnikiem jest dobry syrop cukru inwertowanego. Jego zbyt duże spożycie powoduje szybki i wysoki wzrost poziomu glukozy we krwi oraz duży wyrzut insuliny, dlatego nie może być stosowany przez osoby chorujące na cukrzycę. Jest substancją, która jest zbliżona do syropu glukozowo-fruktozowego. Doskonale się rozpuszcza, w niewielkim stopniu ulega krystalizacji, dlatego jest bardzo popularna w przemyśle spożywczym. Wykorzystuje się go do do produkcji przetworów owocowych, znaleźć go można w syropach, galaretkach, dżemach, konfiturach i powidłach. Często dodawany jest także do cukierków o miękkim nadzieniu, a także czekolad nadziewanych.

Występuje w składzie niektórych alkoholi, likierów, dżinu, piwa belgijskiego i win musujących. Jest ceniony ze względu na swój słodki smak oraz właściwości. Jest substancją, która wytwarzana jest z sacharozy, stanowi mieszaninę glukozy i fruktozy. Dzięki niemu produkty cukiernicze charakteryzują się gładką konsystencją, doskonałą teksturą, są dłużej świeże i wolniej wysychają.