31 sierpnia 2020 Kuchnia 0

 

Są takie przyprawy, które od wieków są powszechnie używane we wszystkich kuchniach świata. Przyprawy te od dawna cenione są za swoje walory smakowe oraz prozdrowotny wpływ na nasze zdrowie. Wielu z nas nie wie, że w przyprawach kuchennych ukryte są składniki prozdrowotne.

Zastosowanie liści kolendry

liść kolendryWiele przypraw zostało odkrytych przez ojców medycyny jeszcze za czasów starożytnej Grecji oraz Rzymu. Do takich przypraw należy na przykład kolendra. Jest to jedno z ziół, które w polskiej kuchni jest powszechnie używane do przyrządzania różnych potraw. Kolendra jest rośliną popularną praktycznie na całym świecie. Najbardziej popularna jest w kuchni. Smak kolendry porównać można do smaku pietruszki, która jest nieco ostra, wielu wyczuwa w niej również miętowy odświeżający posmak. Liście kolendry mają także bardzo dobry wpływ na działanie naszego organizmu. Kolendra ma właściwości bakteriobójcze oraz grzybobójcze, dzięki czemu pomaga w leczeniu infekcji i zapobiega rozwojowi próchnicy. Działa również rozkurczowo, chroni przed nieżytem żołądka oraz jelit. Liść kolendry ma działanie uspakajające, pomaga przy wzdęciach, bólach brzucha łagodzi także nudności. Zbija poziom złego cholesterolu we krwi i obniża wchłanianie tłuszczów z przewodu pokarmowego. Liście kolendry pomagają w stymulacji laktacji więc stosowane być mogą przy problemach z karmieniem naturalnym. Przyprawa idealnie sprawdza się do dań kuchni meksykańskiej czy hinduskiej by przełamać pikantne nuty w potrawie. W kuchni polskiej kolendra łączona jest z mięsem oraz sałatkami. Szczególnie dużo kolendry dodajemy do potraw ciężkich serwowanych w okresie letnim. Kolendra nadaje się również do zdrowych napojów typu smoothie.

Praktycznie wszystkich przypraw znajdujących się na kuchennej półce możemy używać w kuchni jak i w ziołolecznictwie. Kolendra używana może być również w formie naparu. Doskonale łagodzi bóle brzucha i inne dolegliwości trawienne oraz stosowana może być do przemywania skóry.