14 października 2021 Kuchnia 0

Herbata to drugi najpopularniejszy napój na świecie, zaraz po czystej wodzie. Okazuje się jednak, że spora część społeczeństwa pije ledwie jedną czy dwie odmiany herbaty, zamykając oczy na bogactwo herbacianego świata. Tymczasem świat ten oferuje całe multum ciekawych smaków, aromatów, oraz właściwości.

Czerwona herbata z PRL-u?

czerwona herbata pu erh liściastaZdecydowanie ciekawą pozycją dla wielbicieli egzotycznych trunków, jest czerwona herbata pu erh. Ta pochodząca z dalekich Chin herbata, nazywana przez obywateli tego państwa smoczą, charakteryzuje się ciekawym, ziemistym posmakiem, oraz intensywnym aromatem i smakiem. Odmiana ta była, o dziwo, niezwykle popularna w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej. Wówczas pu erh pojawiała się niemal na każdym stole, głównie dlatego, że inne odmiany herbaty zwyczajnie nie były dostępne. Niestety, obecnie ta ciekawa odmiana herbaty została nieco zapomniana. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie ku temu, żeby przypomnieć sobie o jej prozdrowotnych właściwościach. Herbata ta pomaga chronić zęby przed próchnicą, a także opóźnia proces starzenia. Pu erh jest też świetnym źródłem antyoksydantów, które mają działanie przeciwnowotworowe. Ponadto herbata ta obniża cholesterol i i normalizuje ciśnienie krwi. Dlatego też czerwona herbata pu erh liściasta królowa czerwonych herbat, jest idealnym wyborem dla wszystkich tych, którzy oprócz ciekawego i wyrazistego smaku, szukają w swojej herbatce także właściwości leczniczych. Warto jednak pamiętać przy tym, że herbata ta posiada silne działanie pobudzające, dlatego zdecydowanie nie powinno się podawać jej dzieciom.

Herbaciane bogactwo potrafi przytłoczyć. Po co dalej męczyć się z nudną, czarną herbatą, skoro można spróbować smaków ciekawszych i bardziej wyrazistych? Warto spróbować czerwonej herbaty pu erh, choćby i po to, by poznać smak, który towarzyszył obywatelom Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej przez kilkadziesiąt lat.