29 sierpnia 2016 Hobby 0
kuchnia smeg

Dobry rosół powinna umieć przyrządzić każda pani domu, ponieważ jest to tradycyjna zupa polskiej kuchni. Aby rosół był dobry, należy kupić włoszczyznę, skrzydełka od kurczaka, wołowinę i cebulę. Kiedyś chodziłam na warsztaty kulinarne i tam zostałam nauczona, że spalona cebula odpowiada za kolor i smak rosołu.

Kuchnia smeg z Bydgoszczy – czystość

kuchnia smegMało kto o tym wie, ale warto ją przypalić nad ogniem. Zanim zaczniemy gotować, należy zadbać o to, aby kuchnia smeg z Bydgoszczy była czysta. Kiedy mamy porządek, to możemy przygotować garnek i tam wrzucić pokrojoną w paski włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, por, seler oraz lubczyk. Dodajemy umyte mięso drobiowe oraz wołowe. Zalewamy to wszystko gorącą wodą. Może nam do tego się przydać czajnik elektryczny smeg. Gotujemy wszystko razem na małym ogniu tak długo, aż mięso zrobi się mięciutkie. Nie możemy zapomnieć o wcześniej wspomnianej przypalonej cebuli. Kiedy mięso jest gotowe, a rosół już jest żółty, możemy go doprawić, ale zanim to nastąpi, wyjmujemy wołowinę oraz cebulę. Kiedyś pewien kucharz, który prowadził wynajem sali na urodziny, zalecił mi, abym nigdy w życiu nie korzysta z kostek rosołowych, które psują naturalny smak zupy. Nie warto również wsypywać słonej przyprawy jarzynowej. Rosół doprawiamy prostymi i naturalnymi przyprawami. Jest to sól, pieprz i drobno pokrojona natka pietruszki.

Do rosołu dodajemy makaron lub kluseczki. Jeszcze jedna ważna kwestia. Nigdy do garnka z rosołem nie wsypujemy makaronu! Nakładamy go od razu na talerze, a potem zalewamy zupą. Mam nadzieję, że rosół według mojego przepisu będzie Państwu smakował.